Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

Πολιτιστικά δρώμενα!

ΑΡΩΜΑ ΚΑΙ ΣΚΟΝΗ ΓΑΛΑΤΑ ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ!

Καθώς κάθοµαι κάτω από το πουρνάρι του προγονικού µου σπιτιού στο Γαλατά Περδικονερίου και αγναντεύω τον Ευαγγελισµό και τα ερείπια του κάστρου, σκέφτοµαι πώς τα έφερε η τύχη και από τα άγρια γορτυνιακά βράχια βρέθηκα στα πολυτελή έδρανα της Ευρωβουλής.
Μαζί µε άλλα είκοσι τέσσερα παιδιά Λυκείου εκπροσωπήσαµε την Περι­φέρεια Πελοποννήσου στο πρόγραµµα Euroscola του Ευρωκοινοβουλίου στις 14 Δεκεµβρίου 2012 στο Στρασβούργο. Εκεί συναντήσαµε και αντί­στοιχους µαθητές εκπροσώπους από όλα τα κράτη µέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το πρωί συναντήσαµε το Γερµανό ευρωβουλευτή του Λαϊκού κόµµατος κ. HerbertReul, τον οποίο βοµβαρδίσαµε µε πολλές ερωτήσεις για τη στάση της Ευρώπης απέναντι στη χώρα µας. Μας απαντούσε ευγενικά, αν και φαινόταν πως αισθανόταν άβολα από τη δράση µας. Ακολούθως µοιρα­στήκαµε σε οµάδες και παίξαµε ένα παιχνίδι ευρωπαϊκών γνώσεων για να καταλήξουµε σε οργάνωση µεικτών οµάδων εργασίας, όπου παρουσιά­στηκαν και συζητήθηκαν προτάσεις πάνω σε θέµατα περιβάλλοντος, τεχ­νολογίας και µετανάστευσης. Στο τέλος οι προτάσεις των οµάδων ψηφίστη­καν.
Ζήσαµε όλα τα παιδιά µια ανεπανάληπτη εµπειρία.
Ταξίδεψα στη Γερµανία και τη Γαλλία. Μπήκα σε µέρη άβατα για τους κοινούς θνητούς. Έζησα ένα όνειρο. Ενα όνειρο που συγκρίνεται στην καρδιά µου µόνο µε το χωριό µου, το Γαλατά.
Βασιλική Νάκη (µε αίµα Πανοπουλαίικο και Μαρινοπουλαίικο) Κάτοικος Νεµέας Κορινθίας και ΓΑΛΑΤΑ Γορτυνίας

Γορτυνία Μάρτιος 2013 σελ.3

* * * 

ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΠΕΝΤΕ ΣΥΛΛΟΓΩΝ
Τιμήθηκε από τους Περδικονερίτες ο αείμνηστος π. Χρυσόστομος Αναγνωσταράς

Στην κοινή εκδήλωση των Συλλόγων Περδικονεριτών, Βιζικιωτών, Φτεριωτών, Σταυροδρομιτών και Μουριωτών, που έγινε την Κυριακή 24/2 σε ταβέρνα της Χασιάς, οι Περδικονερίτες, τίμησαν τον αείμνηστο εφημέριο του χωριού τους παπα-Χρυσόστομο Αναγνωσταρά από Βαλτεσινίκο (1908-1982). Μίλησαν για την Προσωπικότητα του ο Πρόε¬δρος του Συλλόγου Κώστας Νικολόπουλος και ο Γ. Γραμματέας Δημήτρ.
            Κυριακόπουλος. Ο τελευταίος είπε μεταξύ των άλλων :
''Ο παπά-Χρυσόστομος Αναγνωσταράς, γιος του Δήμου, και της Χρυ-σούλας, μια ιερατική φυσιογνωμία η οποία πηγάζει απεvθείας από τα σπλάχνα του λαού μας. Ψηλός, ευθυτενής, αξιοπρεπής, επιβλητικός, εύ-


αίσθητος στο έπακρο, είχε βαθιά πίστη στο θεό, αγάπη πηγαία για τον άνθρωπο, και διακρινόταν για τη μακροθυμία του στους ελάχιστους  πολέμιους του, με απέραντη καλοσύνη σε φίλους γκαρδιακούς.
Ήταν λαϊκός καλλιτέχνης, φιλοτεχνούσε γκλίτσες με το δικέφαλο, κουτά¬λια ξύλινα, και τραγουδούσε άριστα τα προσφιλή του δημοτικά τραγούδια. Επίσης, λόγω ποιμενικής καταγωγής, ήταν αυτοδίδακτος ιατρός για τα ζώα, διαβάζοντας ως ευχή το προοίμνιο του κατά Ιωάννη ευαγγελίου.
    Παράλληλα ήταν επιδέξιος κυνηγός, ιδιαίτερα για τους λαγούς, που αυθονούσαν  στο Βαλτεσινιώτικο κάμπο, και άξιος μελισσοκόμος.
            Ο παπά- Χρυσόστομος ήταν ήπιος χαρακτήρας, ευπροσήγορος, καταδεχτικός, καλοσυνάτος και σεβάσμιος; για τούτο είχε χαρακτηριστεί από τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Γυθείου και Οιτύλου Σωτήριο σαν ένας Ισραηλίτης χωρίς δόλο. Παράλληλα στα έσχατά του, λειτούργησε ως εξομολόγος, όπου προσέφερε πολλά με την ανθρωπιά του. Πάντα είχε και μια
ασθένεια που τον βασάνιζε σε όλη τη διάρκεια της ζωής του, γεγονός που του προσέδιδε μια ταπείνωση. Έτσι πίστευε ότι όλα πηγάζουν από το Θεό, γιατί αυτός καθορίζει τη ζωή μας, τα βήματά μας και τα οράματα μας.
            Ο παπά- Χρυσόστομος είχε μια βαθιά επικοινωνία με το ποίμνιο του, με τους άντρες και τις γυναίκες, τους βοσκούς, με τους εργάτες, με τους επαγγελματίες, με τους πάντες.             • .
            Έτσι, έμεινε στη συνείδησή μας ο παπά-Χρυσόστομος με την πραότητα του, τον ιερατικό του ζήλο. τη λεβεντιά και την ταπείνωσή του. Ας είναι αιωνία του η μνήμη".
            Στη συνέχεια επεδόθη τιμητική πλακέτα στα τρία  παιδιά του τιμωμένου Δημήτρη, Χρυσούλα και Διονυσία, που ευχαρίστησαν τον Σύλλογο για την προσγενόμενη τιμή στον πατέρα τους.
- Σημειώνουμε ότι στην εκδήλωση των ως άνω Συλλόγων τραγούδησε λεβέντικα Μοραΐτικα τραγούδια το αηδόνι της Βυζαντινής Μουσικής πρωτ/ρος π. Χρίστος Κυριακόπουλος, Γ. Αρχιερατικός . Επίτροπος Ι. Μητροπόλεως Κηφισιάς, απο Περδικονέρι καταχειροκροτηθείς όπως
            πάντα.

                        Γορτυνία Μάιος 2013

* * * 

ΕΜΦΑΝΙΣΕΙΣ π. ΧΡ. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ (*)

Συναυλία Βυζαντινής Μουσικής στην Αγία Πετρούπολη πραγματοποιήθηκε στις 28 Μαρτίου, στη μεγάλη αίθουσα συναυλιών της μουσικής Ακαδημίας. Συμμετείχε σ' αυτή και το αηδόνι της Βυζαντινής Μουσικής Πρωτοπρεσβύτερος π. Χρ. Κυριακόπουλος από Περδικονέρι, μαζί με Αγιορείτες πατέρες μουσικούς και ψάλτες περίπου 17 τον αριθμό (φωτό κάτω), μετά από ευγενική και τιμητική τους πρόσκληση. Η εκδήλωση έγινε στα πλαίσια του εορτασμού των 300 χρόνων από την ίδρυση της Λαύρας του Αγίου Αλεξάνδρου Νέφσκυ. Τον βυζαντινό χορό των Αγιορειτών πατέρων διηύθυνε ο πατήρ Θωμάς, Γέροντας της Αδελφότητος των Θωμάδων του Αγίου Όρους, πρωτοψάλτης και σπουδαίος μουσικός. Τούς Αγίους πατέρες συνόδευε ο καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους π. Πρόδρομος. Η μεγάλη αίθουσα συναυλιών της Ακαδημίας ήταν κατάμεστη. Παρευρέθησαν περισσότερα από 2000 άτομα και η επιτυχία του Βυζαντινού αγιορείτικου χορού ήταν καταπληκτική. Υπήρχε παλμός και ενθουσιασμός, εκ μέρους του κοινού, στο οποίον ήταν πάρα πολλά νέα παιδιά, που είχαν έλθει και από Μόσχα, αλλά και από Σιβηρία.




Μάλιστα το κοινό ζήτησε, εκτός προγράμματος, να ψάλλουν κι άλλο. Τόσο πολύ τους άρεσε, που δεν ήθελαν να τελειώσει η συναυλία. Εν τω μεταξύ, η πρύτανης της Μουσικής Ακαδημίας της Αγίας Πετρούπολης, προ ημερών, απηύθυνε στον π. Χρίστο επίσημη πρόσκληση να πραγματοποιήσει διάλεξη-ομιλία στις πολιτιστικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν τον προσεχή Ιούλιο με θέμα η σχέση της Βυζαντινής Μουσικής με την Αρχαία Ελληνική και την παραδοσιακή Μουσική. Ο ομιλητής θα παραθέσει δε ενδεικτικά παραδείγματα αρχαίων ελληνικών μέτρων, τα οποία έλαβαν υπόψη τους οι μεγάλοι και κορυφαίοι υμνογράφοι, προκειμένου να συνθέσουν τον Ύμνο τους. Παράλληλα θα γίνει αναφορά στους ήχους της Βυζαντινής Μουσικής με αντίστοιχο δείγμα εκκλησιαστικού τροπαρίου και παραδοσιακού τραγουδιού, που θα είναι στον ίδιο ήχο και στη ίδια μουσική κλίμακα. Τους ύμνους θα ψάλλουν οι Αγιορείτες πατέρες της Αδελφότητος των Θωμάδων του Αγίου Όρους και τα παραδοσιακά άσματα ο παπα-Χρίστος μαζί με δύο άλλους μουσικούς ιερείς, έναν από το Λεπτίνι της Μεγαλοπόλεως, τον πατέρα Νικόλαο Κολοβό, μαθητή του και έναν από την Κρήτη, τον πατέρα Γεώργιο Τζάβλα οι οποίοι θα συνοδεύουν και με παραδοσιακά όργανα. Μεγάλες δόξες λοιπόν ο παπα-Χρήστος και μπράβο του.

                        Γορτυνία 2013

(*) Διαβάστε το Βιογραφικό του π. Χρίστου Κυριακόπουλου, και δείτε και άλλες μορφές του χωριού μας εδώ.

* * * 


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου