Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

Θεόδωρος Μουστόγιαννης.

Θεόδωρος Μουστόγιαννης, (Τιμητικό αφιέρωμα)


Από αριστερά: Ιωάvvης Μουστόγιαvvης
και ο γιος του Θεόδωρος, ο μεγάλος ευεργέτης και δωρητής.

 Aφιέρωσε τη ζωή του σε έργα κοινωνικά αγάπης και φιλαν­θρωπίας προς το συνάνθρωπο, με αποκορύφωμα το σύγχρονο γηροκο­μείο που οικοδομήθηκε με ταχύτατους ρυθμούς, με δαπάνες του δικού του ιδρύματος, που θα στεγάσει ηλικιωμένα άτομα, τα οποία θα εύρουν πλήρη φροντίδα, θαλπωρή και άνεση. Σ' αυτόν, τον εύφλεκτο συμπα­τριώτη μας, αφιερώνουμε το μικρό τούτο κείμενό μας, εις μνημόσυνον αιώνιον, αλλά και για να γνωρίζουν οι νεότερες γενιές τους ευεργέτες της πατρίδας μας, να τους θυμούνται, να παραδειγματίζονται από την προσφορά τους, αλλά και μιμούνται το έξοχο παράδειγμά τους.
Ο Θεόδωρος Μουστόγιαννης έζησε πλήρης ημερών. Γεννήθηκε στις 7-1-1902 και απεβίωσε την 3- 7-2000 σε ηλικία 98 ετών. Ο πατέρας του Ιωάννης κατήγετο από το χωριό μας (πρώτος εξάδελφος του Ιωάννη Μουστόγιαννη - Χανόγιαννη) κτίστης το επάγγελμα. Παντρεύεται την Ελένη Τσατά, το γένος Βεργέτη από Σπάθαρι κι αποκτούν εννέα παι­διά. Ο Θεόδωρος ήταν το δεύτερο παιδί της οικογένειας και τελείωσε το Σχολαρχείο Τροπαίων. Ο ίδιος ο Θεόδωρος στα μικρά χρόνια της δυστυχίας εργάστηκε ως αγωγιάτης. Αποφασισμένος να βοηθήσει την ενδεκαμελή οικογένειά του, ολομόναχος με αποσκευή μια κουβέρτα ύπνου ήλθε στην Αθήνα και εργάστηκε σκληρά σε μπακάλικα μέρα νύχτα.
Με την εργατικότητα, την τιμιότητα και τη δραστηριότητά του εκτι­μήθηκε από τους εργοδότες του και τον έκαναν συνέταιρό τους με μόνα κεφάλαια τις αρετές του. Από εργάτης - μπακαλόπαιδο έγινε μεγαλο­μπακάλης - εργοδότης. Ίδρυσε τα πολυκαταστήματα «ΣΑΝΤΡΑΛ» και «ΟΛΥΜΠΟΣ». Δημιούργησε στη λίμνη του Σκαραμαγκά πρότυπο ιχθυ­οτροφείο, απίστευτο για την εποχή του. Τόλμησε κι αγόρασε το 100% της Ηλεκτρικής Εταιρείας Αμαλιάδας. Πέταγε επιχειρηματικά από δραστηριότητα, εργαζόμενος σκληρά και παραγωγικά σαν τη μέλισσα που παράγει το μέλι, πετώντας από λουλούδι σε λουλούδι.
Όταν οι καιροί έγιναν δύσκολοι για τις επιχειρήσεις των τροφίμων, με την ευστροφία και τη δραστηριότητα που διέθετε, βρήκε τρόπο να ελιχθεί επιχειρηματικά και να αλλάξει δραστηριότητα: από μπακάλης έγινε έμπορος ενδυμάτων. Με τη διορατικότητα που διέθετε προέβλεψε έγκαιρα τις δυνατότητες που πρόσφερε στον τόπο μας η τουριστική ανάπτυξη και ίδρυσε τουριστικές επιχειρήσεις, δημιουργώντας τα ξενο­δοχεία «ΘΕΟΞΕΝΙΑ», «ΠΑΡΘΕΝΩΝ» και «ΟΛΥΜΠΟΣ».
Όμως είχε έλθει εδώ, στον κόσμο τούτο με άλλη αποστολή. Ο σκοπός του δεν ήταν ο πλουτισμός και η ιδιοτέλεια. Ο Θεός τον είχε επιλέξει ως διαχειριστή του στον πλούτο που του είχε εμπιστευθεί. Ο ίδιος έλεγε ότι «τα παράνομα χρήματα είναι κοπριές του διαβόλου». Έτσι, λοιπόν, υπηρετώντας αυτήν τη βαριά και υπεύθυνη αποστολή, έζησε βίο αγγελικό κι εργάστηκε αθόρυβα για τη δόξα του τριαδικού Θεού μας.
Καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής του, υπήρξε αρωγός προς τον πλη­σίον του που είχε ανάγκη. Στα χρόνια της Κατοχής οργάνωσε μυστικά συσσίτια για όσους λιμοκτονούσαν στην Αθήνα. Στα μετέπειτα δύσκολα χρόνια κατά τις μεγάλες εορτές δεν ξεχνούσε τον άρρωστο και τον πεινασμένο ενισχύοντας το τραπέζι του.
Εδώ και πολλά χρόνια διέθετε δύο ιδιόκτητα διαμερίσματά του στο Χολαργό και συντηρούσε ξενώνες αποφυλακιζομενων κι άλλων αναξι­οπαθουσών γυναικών, οι οποίοι, ξενώνες, συνεχίζουν ακόμη και σήμε­ρα να λειτουργούν. Συνεπώς, σε όλη τη διάρκεια της ζωής του «δάνειζε τον Θεόν ελεώντας τον πτωχόν». Έζησε πιστός κι ακλόνητος στηριζό­μενος επάνω στα θεμέλια της πίστεώς μας. Ίδρυσε πρότυπο τυπογρα­φείο, όπου εκτύπωνε χριστιανικά βιβλία για λογαριασμό χριστιανικών σωματείων με μόνον σκοπό την ιεραποστολή.


Ο Ιερός Ναός Αγίου Ιωάvvου με τους ξεvώvες, δημιούργημα Θεόδωρου  Mουστόγιαvvrη.


Η φιλανθρωπική και εκκλησιαστική του δράση επεκτάθηκε και στο εξωτερικό και έγινε ιεραποστολική. Ενίσχυσε τη νεοσυσταθείσα Εκκλησία της Αλβανίας. Βοήθησε πολλές φορές τους δεινοπαθούντες αδελφούς Σέρβους, διαμέσου της Εκκλησίας της Ελλάδος, και με δικές του αποστολές σε φάρμακα, ρουχισμό και τρόφιμα. Εκτύπωσε εκκλησι­αστικά βιβλία στη σερβική γλώσσα, απαραίτητα για τη λειτουργία των εκκλησιών της διαλυμένης Σερβίας.



Μουστοyιάvvειο Γηροκομείο


Τα ελέη του Κυρίου, τον συνόδευαν καθ' όλες τις ημέρες της ζωής του. Επλούτισε και δεν αφρόνησε, Σκεπτόμενος με σοφία και σύνεση αποφάσισε και ίδρυσε Ίδρυμα Ευποιίας, το «ΚΑΛΟΣ ΣΑΜΑΡΕΙΤΗΣ» για να εξασφαλίσει βοήθεια προς τον πλησίον και μετά το θάνατό του. Εκεί, στο Ίδρυμα, δώρισε τελικώς όλη την κινητή και ακίνητη περιου­σία του για την εκπλήρωση των σκοπών του, που ήταν φιλανθρωπικοί και μη κερδοσκοπικοί.
Δεν αμέλησε και το έργο της ιεραποστολής στη χώρα μας. Με μία μεγάλη δωρεά προς το Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλά­δος αγόρασε και τοποθέτησε πέντε αναμεταδότες, για να ακούγεται ο λόγος του Θεού στην Πελοπόννησο και στα Ιόνια Νησιά.
Η μεγάλη του επιθυμία, η ανέγερση Πρότυπου Γηροκομείου στη γενέτειρά του υλοποιήθηκε. Δεν πρόφτασε όμως να βάλει το θεμέλιο λίθο.
Ο Άγιος Ιωάννης, προς χάρη του ανήγειρε τον κατεστραμμένο - επί Τουρκοκρατίας - Ιερό Ναό του και τον τίμησε μιμούμενος την αυστηρή νηστεία και το κήρυγμά του και η Παναγία, που τον έσωσε στο Μικρα­σιατικό Πόλεμο, την οποία υπηρέτησε ποικιλοτρόπως, να τον παρα­λάβουν και να τον οδηγήσουν στο βάθρο των αγωνιστών της Πίστεως, για να του απονείμει ο Χριστός και Θεός μας τον μέγα στέφανο της δικαίωσης, ήταν οι αρωγοί και καθοδηγητές στο έργο του.
Αείμνηστε Θεόδωρε, πιστέ και ακλόνητε Χριστιανέ, ταπεινέ υπηρέ­τη του Θεού, ας είναι η μνήμη σου αιωνία.
Την Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2006 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του «ΜΟΥΣΤΟΓΙΑΝΝΕΙΟΥ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟΥ» «0 ΚΑΛΟΣ ΣΑΜΑ­ΡΕΙΤΗΣ», το οποίο έχει παραχωρηθεί στη μη κυβερνητική οργάνωση της Εκκλησίας της Ελλάδος «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ».
Αρχικά ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελ­λάδος κ.κ. Χριστόδουλος τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύ­σεως των ψυχών των αειμνήστων δωρητών του ιδρύματος, αδελφών Θεοδώρου, Γεωργίου και Διονυσίου Μουστόγιαννη, στον παραπλήσιο Ι.Ν. Αγ. Ιωάννη Προδρόμου. Ακολούθησαν η τελετή του Αγιασμού του κτιρίου και αμέσως μετά οι σύντομες τοποθετήσεις του Γεν. Διευθ. της Μ.Κ.Ο. «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» Δ. Φουρλεμάδη, του Προέδρου του Ιδρύμα­τος «ΚΑΛΟΣ ΣΑΜΑΡΕΙΤΗΣ» Ν. Δημητρόπουλου, του Δημάρχου Τρο­παίων Γ. Παπασταματίου, του Υπουργού Υγείας Δ. Αβραμόπουλου, του τοποτηρητή Μητροπολίτη κ. Ευσταθίου και του Αρχιεπισκόπου κ.κ. Χριστοδούλου. Όλοι τους εξήραν την πράξη των 3 αδελφών, δί­νοντας ιδιαίτερη έμφαση τόσο στην πρακτική αξία του Γηροκομείου, ως χώρου περίθαλψης και προστασίας των ατόμων της τρίτης ηλικίας, όσο και στην ευρύτερη σημασία που έχει το συγκεκριμένο έργο για την ανάπτυξη και την πρόοδο της περιοχής μας.
Εμείς οι Περδικονερίτες θα τιμούμε πάντα το άξιο τέκνο της πατρί­δας μας και θα τον έχουμε πάντα ως πρότυπο ζωής.







0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου